MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
Planificarea     Scopul     Audienta     Accesibilitatea     Copyright     Efecte speciale     Meta tag-uri     Feedback
Resurse Accesibilitatea
de Dan Paunescu
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Accesibilitatea reprezinta una dintre cerintele de baza atunci cand se proiecteaza o pagina web. Aceasta inseamna ca orice netsurfer poate sa aiba acces la site-ul pe care l-ati realizat, indiferent de browserul pe care-l foloseste (inclusiv browsere text ca Lynx), rezolutia sau dimensiunile ecranului, setarile calculatorului sau eventualele disfunctii ale vederii.

Prezent si viitor

Site-urile web accesibile conduc la o crestere a gradului de flexibilitate si adaptabilitate.

In prezent, asistam la o crestere a numarului de telefoane mobile care permit accesul facil la Internet. S-au dezvoltat browsere care dau posibilitatea persoanelor cu deficiente de vedere sa navigheze pe Internet printr-o prezentare de tip Braille.

Multe companii de autoturisme au prezentat modele de masini care ofera printre optiuni posibilitatea de a accesa direct Internetul. De aceea, prin scrierea unor pagini accesibile trebuie sa ii aveti in vedere si pe acesti utilizatori. In viitor, aceste tehnologii inovative se vor dezvolta si chiar vor apare altele noi.

Cerinte minimale

Din aceste motive, nu trebuie sa proiectati un site web pentru un browser specific sau pentru o anumita rezolutie a monitorului.

Cautati sa evitati inserarea in pagina principala a unor anunturi de forma:

"Acest site se vede cel mai bine cu Internet Explorer 5.5"
sau
"Folositi o rezolutie de 768 x 1024"

In acest fel nu faceti decat sa ii indepartati pe cititorii care folosesc un alt browser sau o alta rezolutie. Este putin probabil ca acestia sa incarce browserul IE 5.5 sau sa schimbe rezolutia monitorului numai pentru a vedea in cele mai bune conditii paginile dvs.

Prin accesibilitate se intelege si oferirea unor informatii necesare unui alt tip de vizitatori ai site-urilor web. Acestia sunt robotii motoarelor de cautare. Pentru ei trebuie sa completati cu atentie etichetele META corespunzatoare (TITLE, DESCRIPTION, KEYWORDS, etc.).

Foile de stiluri (style sheets), scripturile, appleturile Java si tehnologia Flash sunt noi aparitii in arsenalul webdesignerilor. Toate acestea trebuie insa folosite cu maxima atentie deoarece nu toate browserele le pot suporta, iar unii utilizatori au dezactivate optiunile respective. De asemenea, nu uitati sa folositi atributele ALT, WIDTH si HEIGHT asociate etichetei IMG.

Realizarea unui site accesibil unor categorii cat mai largi de utilizatori implica imaginatie si multa munca, dar rezultatele vor fi pe masura efortului depus.

Vreti sa incepeti propria afacere pe Internet?

Exemplu de sit web

Cand am proiectat site-ul web am avut in vedere utilizatorii care folosesc un computer cu o configuratie minima si au un monitor de 14". De asemenea, am verificat ca paginile sa poata fi bine vizualizate atat la o rezolutie a monitorului de 600x800 cat si 768x1024.

In plus, am cautat sa folosesc atat browsere diferite (Internet Explorer si Netscape Navigator), cat si versiuni diferite ale aceluiasi browser. Astfel, am folosit atat versiunea IE3.0 cat si IE6.0 sau NN6.2. Am facut acest lucru deoarece este putin probabil ca un surfer sa incarce browserul IE 6.0 sau sa schimbe rezolutia monitorului numai pentru a vedea in cele mai bune conditii o pagina web. Probabilitatea ca un vizitator sa dea click pe butonul Back si sa caute in alta parte este mult mai mare.

O categorie aparte de vizitatori ai paginilor web o reprezinta robotii motoarelor de cautare. Este foarte important ca pagina sa fie pregatita pentru a putea fi accesibila cat mai usor.

Acest lucru se poate realiza folosind etichetele Meta.

Etichetele Meta sunt niste bucati de cod incluse in antetul fiecarei pagini, in general dupa titlu. Acestea sunt invizibile pentru vizitatorii obisnuiti, dar ele sunt folosite de roboti pentru a determina ce informatii sunt continute in fiecare pagina.

Motoarele de cautare (Infoseek, HotBot, Excite, Altavista etc.) cauta si indexeaza intai pagina web principala si apoi revin si investigheaza restul paginilor, inclusiv legaturile, pentru a putea indexa intregul site.

De aceea, pentru a obtine o pozitie cat mai buna in lista de cautare rezultanta trebuie sa alegeti cu atentie continutul acestora si locul de plasare.

Cele mai importante etichete Meta sunt:

<meta name="description" content="descrierea paginii">
<meta name="keywords" content="cuvinte,cheie">
Mai multe informatii referitoare la etichetele Meta, veti gasi in sectiunea "Motoare de cautare".


Dan Paunescu, onebizro@hotmail.com
Website: www.afaceri.net

Acest articol face parte din cuprinsul cartii electronice "Proiectarea paginilor web"
(FAQ: raspunsuri@sendfree.com; Cuprins: cuprins@sendfree.com)

Prima afacere pe Internet - http://www.afaceri.net
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre
proiectarea, publicarea si promovarea site-urilor web, editarea cartilor
electronice, programe afiliate si comert electronic.
"Before doing something perfect, do something perfectible!" - Bill Gates


Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro