MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
Planificarea     Scopul     Audienta     Accesibilitatea     Copyright     Efecte speciale     Meta tag-uri     Feedback
Resurse Audienta
de Dan Paunescu
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Dupa ce ati stabilit care este obiectivul site-ului trebuie sa vedeti care vor fi utilizatorii acestuia. Audienta reprezinta publicul tinta pentru care ati realizat site-ul web. Este un element critic deoarece designul site-ului si continutul acestuia sunt in stransa legatura cu audienta. De aceea, cautati sa realizati profilul standard al utilizatorului si sa strangeti cat mai multe informatii legate de obiceiurile, interesele, actiunile, necesitatile si in general modul de viata, ale tuturor persoanelor care alcatuiesc publicul tinta.

Intr-un sondaj IT publicat de portalul acasa.ro, realizat pe baza unui esantion format din 4.000 de utilizatori Internet, care provin în general din orase mari, desfasurat în perioada aprilie-mai 2001 si publicat în revista Capital, au reiesit urmatoarele:

 • barbatii acceseaza mai des Internetul (57 %) decat femeile, desi procentul acestora a crescut cu cateva procente fata de studiile anterioare
 • elevii si studentii acceseaza Internetul in procent de 22% (din numarul total de utilizatori)
 • iîn functie de locul de munca, utilizatorii se clasifica astfel:
  • 34 % acceseaza Internetul de la birou
  • 25 % din scoli si Internet Café-uri
  • 23 % utilizatori casnici
 • persoanele care au un venit lunar sub 100 USD acceseaza Internetul în procent de 43%, cele cu un venit lunar între 100 - 200 USD au reprezentat 24%
 • in ceea ce priveste structura pe varste, Internetul este utilizat cel mai mult de persoane cu varste cuprinese intre 18 si 25 de ani (36 %), 26 - 35 de ani (38 %). Fiecare dintre aceste persoane utilizeaza Internetul cel putin 2 ore zilnic.

Stabilirea audientei

Atunci cand proiectati un site web, incercati sa raspundeti la urmatoarele întrebari:

 • site-ul pe care-l realizati este pentru copii sau pentru adulti?
 • vizitatorii il vor accesa de la scoala, de la serviciu sau de acasa?
 • cat de rapida este conexiunea lor la Internet?
 • ce hardware sau software folosesc?
Cele mai bine planificate si realizate site-uri web pot avea un aspect total diferit, in functie de software-ul si echipamentele hardware pe care le folosesc vizitatorii. Acest lucru se explica prin faptul ca surferii pe web folosesc o gama larga de calculatoare si monitoare, precum si modemuri cu viteze de conectare diferite.

In plus, browserele folosite au caracteristici diferite iar unele lucreaza numai in mod text. Pentru a complica lucrurile, multe persoane au dezactivate optiunile de incarcare ale imaginilor sau optiunile referitoare la Javascript si Java.

Unele versiuni mai vechi ale browserelor, ca de exemplu Netscape Navigator 1.0 si Internet Explorer 1.0 si 2.0, nu pot afisa paginile cu cadre (frames). Pentru a evita acest lucru puteti sa faceti suplimentar un set de pagini web fara cadre si sa permiteti vizitatorilor sa aleaga intre cele doua optiuni, in functie de browserul de care dispun.

Daca doriti neaparat sa folositi un plug-in este bine sa furnizati o legatura catre un sit web de unde vizitatorii sa poata faca rapid un download. Cand doriti sa aratati fotografii sau alte imagini mari este bine sa folositi tehnica "thumbnails", adica versiuni miniaturale ale imaginilor.

Vreti sa incepeti propria afacere pe Internet?

Audienta generala vs. audienta specializata

Doriti ca site-ul pe care l-ati creat sa aiba o audienta generala, adica sa se adreseze unui public larg sau vreti sa se adreseze unui grup specializat de oameni?

De exemplu, sa presupunem ca vreti sa proiectati un site web in care sa folositi multe grafice complicate sau fotografii. Incarcarea unor astfel de pagini web, de catre un vizitator mediu, care foloseste un modem cu o viteza de conectare de 28,8 kbps este, in general, destul de greoaie.

Daca insa, un astfel de site l-ati proiectat pentru oferirea de informatii financiare si bursiere unor manageri, este evident ca acestia dispun de calculatoare mai performante si au evident, un acces mult mai rapid la Internet. In acest caz, nu este gresit daca folositi appleturi Java sau tehnologii noi ca Flash si Shockwave pentru obtinerea unor prezentari de efect.

Daca proiectati un site pentru o audienta generala, este de presupus ca majoritatea utilizatorilor vor avea instalate versiunile 4 sau 5 de Internet Explorer sau Netscape Navigator.

In cazul in care realizati un site care se adreseaza webmasterilor, cu siguranta acestia vor utiliza versiunile mai noi de browsere web si plug-inuri Flash sau QuickTime. De asemenea, cand selectati continutul pentru paginile web luati in calcul si audienta pe care o puteti avea, plecand de la aceleasi considerente.

Aspecte tehnice

Conform unor statistici, majoritatea netsurferilor au un calculator dotat cu un procesor Intel, monitor standard VGA si folosesc un sistem de operare Windows, precum si un browser Internet Explorer sau Netscape. Conectarile la Internet se fac in principal prin dial-up, folosind un modem cu rata de transfer de 33,6 kbps sau 56 kbps.

De aceea, pentru a va asigura ca site-ul poate fi vazut de majoritatea vizitatorilor, este bine sa verificati modul de vizualizare al paginilor web folosind o configuratie minima. Pentru acest lucru, cautati sa folositi un monitor de 14 inch, cu o rezolutie de 640x480 pixeli si 256 culori si un modem de 28,8 kbps.

Exemplu de sit web

In Romania, exista peste 1,3 milioane utilizatori Internet.

Asa cum am aratat, acest site (www.afaceri.net) se adreseaza acelor persoane care vor sa demareze o afacere online. M-am gandit in primul rand la persoanele cu domiciliul in Romania, care dispun de un calculator (acasa sau la serviciu) si sunt conectate la Internet.

Bineinteles ca informatiile prezentate pot fi folosite de catre orice persoana, indiferent de locul unde se gaseste (Australia, Germania sau USA). Insa, pentru locuitorii acestor meleaguri, atat posibilitatile de demarare ale unei afaceri pe Internet cat si resursele disponibile (materiale, banesti, logistica) sunt mult diferite.

Aceasta nu inseamna ca nu se pot face afaceri online si in Romania, folosind resurse financiare modeste. Cand spun acest lucru ma bazez pe ingeniozitatea, puterea de munca si perseverenta romanilor (sau cel putin marea parte a lor :-)

Este adevarat ca majoritatea internautilor nu folosesc computere de ultima generatie si nu au acces la Internet prin linii inchiriate sau ISDN. Este la fel de adevarat ca in Romania lipsesc sau sunt inca in stadiu de pionierat modalitatile de plata online care au devenit de mult timp un lucru banal in Occident.

Sunt convins insa ca intr-un timp mai scurt sau mai indelungat toate aceste handicapuri tehnologice vor fi rezolvate. Nu trebuie insa asteptat pana atunci. Persoanele ambitioase si care vor sa realizeze un venit suplimentar pot sa demareze inca de acum o afacere pe Internet care se va dezvolta in timp.

Deoarece in Romania se foloseste in special conectarea la Internet prin dial-up, iar costul convorbirilor telefonice este destul de ridicat, am considerat ca este mai bine sa realizez un site web cu pagini care sa se incarce repede si fara "efecte speciale" deosebite.

Profilul standard pe care l-am stabilit pentru utilizatorul acestui site este urmatorul:

 • persoana cu domiciliul in Romania
 • studii medii sau superioare
 • varsta: 18 - 50 ani
 • posesorul unui PC cu performante medii
 • acces la Internet prin dial-up (de acasa sau de la serviciu)
 • cunostinte modeste despre utilizarea computerului si Internet
 • venit mediu
 • motivare puternica pentru obtinerea unui venit suplimentar
 • capacitate de asimilare si punere in practica a unor cunostinte si/sau procedee noi
In functie de acest profil teoretic am stabilit forma si continutul site-ului web.


Dan Paunescu, onebizro@hotmail.com
Website: www.afaceri.net

Acest articol face parte din cuprinsul cartii electronice "Proiectarea paginilor web"
(FAQ: raspunsuri@sendfree.com; Cuprins: cuprins@sendfree.com)

Prima afacere pe Internet - http://www.afaceri.net
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre
proiectarea, publicarea si promovarea site-urilor web, editarea cartilor
electronice, programe afiliate si comert electronic.
"Before doing something perfect, do something perfectible!" - Bill Gates


Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro