MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
Planificarea     Scopul     Audienta     Accesibilitatea     Copyright     Efecte speciale     Meta tag-uri     Feedback
Resurse Copyright
de Dan Paunescu
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Termenul de copyright este specific american, dar se foloseste si in Europa sau pe alte continente, cu aceiasi semnificatie: drept de autor.

In Romania, dreptul de autor este reglementat juridic prin Legea nr. 8 / 1996. In conformitate cu prevederile acestei Legi, opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata ( Art.1, Alin.2). Dreptul de autor este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial ( Art.1 , Alin.1).

Asadar, un site web reprezinta o opera de creatie intelectuala si poate constitui obiect al dreptului de autor. Aceasta inseamna ca informatiile pe care le introduceti intr-o pagina personala va apartin si dreptul de autor va revine in intregime asupra textului respectiv.

Daca insa lucrati intr-o echipa sau sunteti angajat al unei firme de webdesign, atunci sunteti co-autor si veti fi protejat prin drepturi de autor asupra imaginilor pe care le-ati creat, machetarii paginii sau programelor pe care le-ati realizat.

Multi oameni considera, in mod eronat, ca se pot copia fara a cere acordul nimanui diverse materiale disponibile online (texte, imagini, sunete, fisiere video etc.). Exista intr-adevar site-uri de unde se pot copia astfel de fisiere sau de unde se poate incarca software gratuit. Pe aceste site-uri veti gasi o nota explicita care va permite utilizarea acestora. Daca nu gasiti o nota in acest sens, este indicat sa cereti prin email acordul webmasterului site-ului web de la care vreti sa copiati materialele respective. In majoritatea cazurilor vi se va raspunde afirmativ.

De asemenea, este bine sa includeti o notita de copyright in subsolul fiecarei pagini in care se vor preciza simbolul de copyright (©), autorul si anul in care a fost facuta publica pagina respectiva. In cazul in care considerati necesar, puteti sa treceti si alte mentiuni specifice.

Exemplu de site web

Atunci cand am realizat site-ul web www.afaceri.net, am cautat sa nu incalc legile copyrightului. Astfel, in paginile web unde am inserat diverse articole am precizat: "dreptul de autor apartine exclusiv si in intregime autorului acestui articol". De asemenea, am obtinut acordul autorului articolului sau al webmasterului site-ului respectiv.

In subsolul fiecarei pagini web am inclus o notita de copyright. In aceasta notita am inserat termenul si simbolul de copyright (©), numele meu (Dan Paunescu) si anul realizarii site-ului web (2001).

Am considerat necesar sa trec si mentiunea "Toate drepturile rezervate".

Bineinteles ca se pot trece si alte mentiuni, dar important este sa nu lipseasca din nici o pagina web termenul de copyright, numele webmasterului si anul crearii site-ului.


Dan Paunescu, onebizro@hotmail.com
Website: www.afaceri.net

Acest articol face parte din cuprinsul cartii electronice "Proiectarea paginilor web"
(FAQ: raspunsuri@sendfree.com; Cuprins: cuprins@sendfree.com)

Prima afacere pe Internet - http://www.afaceri.net
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre
proiectarea, publicarea si promovarea site-urilor web, editarea cartilor
electronice, programe afiliate si comert electronic.
"Before doing something perfect, do something perfectible!" - Bill Gates


Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro