MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
Planificarea     Scopul     Audienta     Accesibilitatea     Copyright     Efecte speciale     Meta tag-uri     Feedback
Resurse Efecte speciale
de Dan Paunescu
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Multi webdesigneri folosesc diverse efecte speciale pentru a da o nota spectaculoasa paginilor pe care le-au realizat. Printre efectele speciale cele mai folosite se pot enumera: imagini animate, appleturi Java, scripturi Javascript, animatii shockwave, ActiveX.

Imagini animate

Imaginile animate, desi unele dintre ele sunt artistic realizate, nu sunt suportate de catre toate browserele. In plus, daca nu sunt bine alese, pot influenta in mod negativ aspectul unei pagini web. Uneori se constata chiar distragerea atentiei cititorului de la continutul paginii.

Blink (texte care clipesc)

Acest procedeu este folosit uneori pentru a atrage atentia asupra unei portiuni de text sau a unei imagini. Nu este recomandabila folosirea etichetei "blink" deoarece se va distrage atentia cititorului de la restul paginii. Pe de alta parte, chiar daca Dvs. considerati ca este o informatie care trebuie evidentiata in mod special, cititorii paginii respective pot sa nu fie de aceeasi parere si, exasperati de clipirea neintrerupta a textului respectiv, sa paraseasca site-ul.

Scrolling marquees (texte care defileaza)

Desi la prima vedere par interesante, textele care defileaza dintr-o parte in alta a ecranului nu sunt recomandabile sa fie folosite in machetarea unei pagini web.

Un motiv ar fi faptul ca un astfel de text este greu de citit, indiferent de viteza pe care o setati pentru aceasta. Viteza de citire a unui text difera de la o persoana la alta si nu puteti obliga vizitatorii sa citeasca acel mesaj, chiar daca il considerati foarte important.

De asemenea, nu toate browserele accepta acest efect special si o parte dintre cei care intra in paginile respective vor primi un mesaj de eroare.

Daca doriti neaparat sa subliniati un anumit text si sa-l scoateti in evidenta puteti folosi urmatoarele caractere:

  • boldate
  • italice
  • subliniate
  • marite
Vreti sa incepeti propria afacere pe Internet?

Appleturi Java

Limbajul de programare Java, elaborat de firma Sun Microsystems, a reprezentat o adevarata revolutie în programarea pentru Internet. Java este un limbaj de programare complex, orientat pe obiecte si bazat pe puternicul limbaj C++. Cea mai importanta caracteristica a aplicatiilor Java este portabilitatea, o aplicatie Java putand rula, teoretic, pe orice platforma pentru care a fost scris un interpretor pentru masina virtuala Java.

Aplicatiile Java (applets) difera fata de aplicatiile obisnuite prin faptul ca rezida in serverele retelelor. Prin retea se furnizeaza applet-ul sistemului care il cere. De exemplu, pentru a va verifica situatia financiara, va conectati prin modem (dial-up) la serverul bancii unde va pastrati economiile si va logati cu ajutorul browserului. Vi se vor transmite datele necesare si un applet pentru a le vizualiza. Daca doriti sa transferati bani dintr-un cont in altul, nu trebuie sa va obositi cu "cut and paste". Sistemul bancii va va furniza un applet care va va permite sa realizati operatiile dorite.

Din punctul de vedere al unei corporatii, Java simplifica crearea si dezvoltarea aplicatiilor, deci este o metoda mai economica. Aplicatiile dezvoltate in Java pot fi rulate, fara vreo munca de portare, pe orice platforma, deci fara costurile necesare dezvoltarii software pentru platforme multiple. In plus, deoarece aplicatiile sunt pastrate doar pe serverele centrale, dispare necesitatea de upgrade cu dischete sau CD-uri, la fiecare computer din retea.

Pentru cei care vor sa invete JavaScript si Java exista foarte multe documentatii pe Internet . Este suficient sa introduceti aceste cuvinte intr-un motor de cautare si veti avea la dispozitie mii de pagini despre aceste subiecte.

JavaScript

Majoritatea celor care utilizeaza reteaua Internet, confunda limbajul de programare JAVA cu limbajul JavaScript. Acesta din urma este un limbaj mult mai simplu care permite definirea comportamentului unor elemente dintr-o pagina Web si dinamizarea acestora. Este un limbaj obiectual si multi-platforma, ceea ce inseamna ca acelasi cod este interpretat la fel, indiferent de platforma pe care ruleaza browserul.

Limbajul JavaScript permite si specificarea unor raspunsuri la diferite actiuni, cum ar fi deschiderea unei pagini, deplasarea mouse-ului intr-o anumita zona a ecranului, afisarea unui mesaj dupa ce se da click pe un buton, etc.

Cu ajutorul limbajului JavaScript pot fi gestionate mai multe evenimente diferite. Cele mai importante sunt: click, change, focus, load, mouseover, select, submit si unload. Pentru a sesiza aceste evenimente, browserul trebuie sa ofere niste functii speciale (denumite handler-e) care sa indice momentul in care are loc respectivul eveniment. Handler-ele corespunzatoare evenimentelor prezentate anterior sunt : onMouseOver, onBlur, onSelect, onLoad, onFocus, onSubmit, onClick, onChange si onUnload. JavaScript a fost dezvoltat de catre firma Netscape. Exista si o varianta Jscript dezvoltata de catre Microsoft.

In multe site-uri web apar de multe ori scripturi Javascript sau appleturi Java. Acestea ofera webdesignerilor posibilitatea furnizarii unor animatii complexe sau a unei interactivitati sporite in relatia cu vizitatorii (inclusiv prin oferirea unor jocuri).

Folosirea abuziva a acestor elemente este insa riscanta deoarece nu toate browserele suporta Java sau Javascript. In plus, multe persoane au dezactivate aceste optiuni pentru a preveni problemele care pot apare in securitatea sistemului. Astfel, daca appletul Java este prea mare sau codul contine o eroare de programare, browserul poate sa se blocheze sau sa genereze erori.

Trebuie tinut cont si de faptul ca toate aceste componente aditionale, vor fi incarcate in timp ce este accesata pagina web, ceea ce va duce implicit la cresterea timpului de incarcare a paginii.

Flash si Shockwave

Aceste excelente platforme multimedia interactive au fost dezvoltate de catre firma Macromedia. Cu ajutorul lor se pot crea efecte dinamice si animatii deosebite. Site-urile unor mari companii, ca de exemplu Disney sau Sony au incorporat deja aceste noi tehnologii. Pentru a vizualiza insa aceste animatii trebuie sa aveti instalat pe calculator un "plug-in" pe care-l puteti incarca direct de pe site-ul Macromedia.

ActiveX

Firma Microsoft a introdus o alternativa pentru Java pe care a denumit-o ActiveX, un grupaj de tehnologii software bazate pe OLE (Object Linking and Embedding - Linkeditarea si Impachetarea Obiectelor).

Desi este cel mai important rival al limbajului Java, ActiveX nu este un limbaj de programare, ci un standard pentru scrierea programelor. Aceste programe pot fi scrise în Visual Basic, C++ sau aproape orice alt limbaj, inclusiv Java. Microaplicatiile ActiveX poarta denumirea de controale ActiveX si pot fi folosite nu numai in cadrul paginilor Web. Ele pot fi incluse in orice program scris intr-un limbaj de programare care recunoaste tehnologia ActiveX. Datorita faptului ca tehnologia ActiveX a fost creata de Microsoft, nu este suportata de Netscape Navigator.

Pentru a extinde capacitatea acestui browser, ActiveX necesita un "plug-in". Ultimele versiuni de Internet Explorer ofera suport ActiveX.

Folosirea acestor efecte speciale si tehnologii noi nu reprezinta un substitut al unui continut de calitate. Atunci cand proiectati un site web trebuie sa acordati cea mai mare atentie oferirii unor informatii de calitate, iar efectele speciale trebuiesc folosite cu masura.

Acestea atrag atentia si par deosebite la prima vedere, dar in scurt timp pot deveni plictisitoare, iar incarcarea paginii web dureaza mai mult.

Exemplu de site web

Deoarece am vrut ca acest site web (www.afaceri.net) sa poata fi accesat, fara restrictii, indiferent de performantele calculatorului folosit sau de tipul browserului, am cautat sa nu folosesc prea multe "efecte speciale".

De asemenea, am luat in considerare si cresterea timpului de incarcare al paginii web atunci cand se folosesc efectele speciale. Exceptie am facut cu unele imagini animate, care mi s-au parut sugestive. Am cautat insa ca dimensiunea fisierului grafic sa fie minima.

Astfel, pentru logo am folosit o mica imagine animata care reprezinta un glob care se roteste. Pentru a scoate în evidenta cadourile pe care le ofer celor care viziteaza situl meu, am folosit alte doua animatii: o carte rasfoita (pentru cartea pe care o ofer gratis - www.cartionline.150m.com) si un monitor pe care se deruleaza un text (pentru articolele gratuite - articole@sendfree.com).


Dan Paunescu, onebizro@hotmail.com
Website: www.afaceri.net

Acest articol face parte din cuprinsul cartii electronice "Proiectarea paginilor web"
(FAQ: raspunsuri@sendfree.com; Cuprins: cuprins@sendfree.com)

Prima afacere pe Internet - http://www.afaceri.net
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre
proiectarea, publicarea si promovarea site-urilor web, editarea cartilor
electronice, programe afiliate si comert electronic.
"Before doing something perfect, do something perfectible!" - Bill Gates


Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro