MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
Planificarea     Scopul     Audienta     Accesibilitatea     Copyright     Efecte speciale     Meta tag-uri     Feedback
Resurse Planificarea site-ului Web
de Dan Paunescu
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Planificarea reprezinta procesul prin care trebuiesc definite in mod clar motivele pentru care se realizeaza un site web, mijloacele care sunt la dispozitie, care va fi publicul tinta, etc.

Intrebari preliminare

Inainte de a investi bani, timp si energie in realizarea unui site web si pentru a avea o privire de ansamblu, cautati sa raspundeti la cateva intrebari generale:

 • Care este scopul site-ului?
 • Care este audienta potentiala? Care este nivelul de pregatire, ce anume ii intereseaza, ce fel de aptitudini si cunostinte au persoanele care se presupune ca vor vedea site-ul?
 • Ce motive ar avea oamenii sa viziteze site-ul respectiv?
 • Ce produse sau servicii doriti sa prezentati sau sa vindeti?
 • Cat timp preconizati ca va dura realizarea site-ului? Realizati un grafic cu esalonarea in timp a etapelor pe care trebuie sa le parcurgeti.
 • Cat de des doriti sa-l actualizati: zilnic, saptamanal, bilunar sau lunar?
 • Unde doriti sa fie gazduit site-ul? La propriul furnizor de servicii Internet, la un serviciu de gazduire gratuit sau la un serviciu de gazduire comercial (cu plata)?
 • Ce materiale si informatii va sunt necesare pentru a crea site-ul web?
Vreti sa incepeti propria afacere pe Internet?

Masuri care pot duce la eficientizarea proiectarii unui site web

Pentru a creste eficienta si atractivitatea site-ului este bine sa luati in considerare urmatoarele elemente:

 • Materialul prezentat trebuie impartit in subiecte clare si logice
 • Paginile trebuie sa fie usor de citit, cu paragrafe scurte, nu mai mari de 5-7 propozitii
 • Nu folositi numai majuscule pentru titluri
 • Folositi aceleasi fonturi, dimensiune a textului si culoare a fundalului pentru tot site-ul
 • Folositi acelasi aliniament (stanga, dreapta sau centru) pentru machetarea paginilor
 • Evitati folosirea unui jargon prea tehnic, ce nu poate fi inteles pe deplin de toata audienta
 • Adaugati o nota la paginile web prin care sa reamintiti vizitatorilor sa faca un bookmark (semn de carte). Acest lucru va duce la cresterea sanselor ca vizitatorii sa se intoarca.

Exemplu de sit web

Deoarece stiu din proprie experienta ca se invata mult mai usor daca ai la dispozitie un exemplu, m-am gandit sa va dezvalui modul cum am realizat site-ul web http://www.afaceri.net.

Am navigat mult pe Internet, dar pana acum nu am gasit nici un site web, in limba romana, care sa ofere suficiente informatii pentru inceperea unei afaceri online. Deoarece Internetul a inceput sa patrunda din ce in ce mai mult si in Romania si avand in vedere oportunitatile oferite de acest mediu, m-am gandit sa realizez un site cu diverse resurse utile celor care vor sa demareze o afacere pe Internet si nu stiu cum sa procedeze.

Aceste persoane reprezinta, de fapt, audienta site-ului meu. Avand in vedere conjunctura economica, interna si internationala, sunt convins ca in viitorul apropiat numarul celor interesati va creste substantial.

Dupa parerea mea, primul lucru care trebuie sa-l cunoasca o persoana care vrea sa demareze o afacere online, il reprezinta modul de realizare, publicare si promovare al site-urilor web. Paginile web reprezinta celulele de baza ale uriasului "organism" care il constituie mediul Internet. Atata timp cat nu se cunosc etapele realizarii unui site web, nu se poate vorbi de afaceri online, comert electronic, plata electronica, etc.

Pornind de la aceste considerente, m-am gandit sa structurez site-ul web in urmatoarele sectiuni:

 1. Afaceri electronice (e-business)
 2. Webdesign
 3. Carti electronice (e-books)
 4. Articole
Fiecare sectiune am structurat-o pe mai multe nivele (ca o structura arborescenta). De exemplu, sectiunea Webdesign (nivelul 1) are urmatoarele subsectiuni (nivelul2): Proiectare, Publicare, Promovare.

Subsectiunea Proiectare am impartit-o astfel: Planificare, Machetare, Programare (nivelul 3). In continuare, subsectiunea Planificare are urmatoarele componente (nivelul 4): Scop, Audienta, Accesibilitate, Continut, Copyright, Efecte speciale, Feedback. In continuare, asa am procedat cu fiecare sectiune principala.

Alcatuirea site-ului o puteti vedea usor daca dati un clic pe Harta Site-ului.

In afara de aceste sectiuni principale am mai realizat o pagina de introducere (Home) si o pagina care contine harta site-ului (Site map).

Dupa ce am stabilit structura site-ului, m-am gandit ce alte elemente mai trebuie incluse in fiecare pagina. Acestea ar putea fi: Logo, Cautare in sit, Lista de discutii, Contor de pagina, Harta grafica, Sageti de navigare, etc. Bineinteles ca acestea pot fi diferite, in functie de specificul site-ului web.

Aspectele care trebuie luate in calcul atunci cand se planifica un site web sunt urmatoarele:

 1. Scop
 2. Audienta
 3. Accesibilitate
 4. Copyright
 5. Efecte speciale
 6. Feedback (interactiunea cu vizitatorii)
Daca veti citi aceasta carte sau vizitati site-ul mentionat, veti putea sa va realizati singuri propriile pagini web. Daca vreti sa aprofundati acest subiect si chiar sa deveniti experti in webdesign, atunci va trebui sa cititi bogata documentatie care exista pe Internet.

In acest sens, la fiecare capitol am inclus legaturi catre cele mai interesante site-uri web care va ofera informatii suplimentare despre fiecare din subiectele discutate.


Dan Paunescu, onebizro@hotmail.com
Website: www.afaceri.net

Acest articol face parte din cuprinsul cartii electronice "Proiectarea paginilor web"
(FAQ: raspunsuri@sendfree.com; Cuprins: cuprins@sendfree.com)

Prima afacere pe Internet - http://www.afaceri.net
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre
proiectarea, publicarea si promovarea site-urilor web, editarea cartilor
electronice, programe afiliate si comert electronic.
"Before doing something perfect, do something perfectible!" - Bill Gates


Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro