MOTOR!
(de cautare)
     
Acasa  |   Adauga site  |   Clasamente  |   Contact   
CSS     CGI     JavaScript     PHP     SSI
Resurse Scrie primul tau script in PHP: formularul pentru culegerea datelor
de Christopher S.L. Heng, thesitewizard.com
Informatii IT
Jocuri online
Programare Web
ABC - calculatoare
ABC - site Web
E-marketing
Horoscop

Intotdeauna am crezut ca cea mai distractiva cale de a invata un nou limbaj de programare (fie ca este vorba de un limbaj ca C sau de un limbaj destinat crearii script-urilor ca PHP) este de a scrie programe folositoare in viata de zi cu zi. Desigur, aceasta nu reprezinta o metoda sistematica de a invata, dar este folositoare daca ai putina pregatire in programare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de a scrie un program in PHP este de a avea doua lucruri:

  • un site gazduit pe un server ce-ti ofera posibilitatea de a rula programe PHP
  • PHP instalat pe propriul tau calculator
Daca folosesti Windows ca sistem de operare, poti gasi unele sugestii referitoare la sugestiile de mai sus in articolul meu "Cum sa instalezi PHP3 in Windows" la:
http://www.thefreecountry.com/articles/installphp.shtml

Vom incepe prin a scrie un foarte rudimentar (dar functionabil) program in PHP care va prelua datele dintr-un formular si ti le vor trimite printr-un mesaj email. Acest script este pomenit adesea sub denumirea de script FormMail. In unele articole viitoare, probabil ca voi dezvolta acest program pentru a include caracteristicile gasite in mod obisnuit in script-urile FormMail.

Trebuie sa presupun ca ai unele cunostinte de folosire a HTML, altfel acest tutorial va sfarsi prin a deveni plicticos de lung. Daca ai nevoie de ajutor in ceea ce priveste folosirea HTML, poti incerca sa citesti ghidul incepatorilor la:
http://www.ncsa.uiuc.edu/General/Internet/WWW/HTMLPrimer.html

Pentru aceia dintre voi care aveti cunostinte avansate de programare, acesta este un fel de program "Hello World", dar cu mult mai folositor!

Scrierea formularului de introducere a datelor

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa scriem chiar formularul de introducere a datelor. Puneti urmatorul cod in sectiunea BODY a unui fisier HTML denumit, sa presupunem, feedback.html.

<FORM method=post action="sendmail.php3">
Email: <INPUT name="email" type="text"><br>
Message:<br>
<TEXTAREA name="message">
</textarea><br>
<input type=submit>
</FORM>

In principiu, formularul ii cere vizitatorului adresa de email (campul numit "email" care se gaseste in codul de mai sus sub forma de "INPUT name=email") si un mesaj (campul numit "message" care se gaseste in acelasi cod sub forma de "TEXTAREA name=message"), si ii prezinta un buton pe care trebuie sa apese pentru a trimite datele din formular. Cand butonul este apasat, datele sunt "postate" (vezi atributul "method" din cadrul etichetei FORM).

Programul PHP de culegere a datelor

Acum tot ce a ramas de facut este de a scrie fisierul "sendmail.php3". Acest fisier este facut extrem de simplu, folosind facilitatile disponibile in PHP. Salvati codul urmator intr-un fisier denumit "sendmail.php3". Nu puneti nimic altceva in acest fisier, adica nu puneti nici o alta eticheta sau antet HTML, etc.

<?
mail( "yourname@yourdomain.com", "Feedback Form Results",
	$message, "From: $email" );
header( "Location: http://www.yourdomain.com/thankyou.html" );
?>

Cand datele sunt trimise programului sendmail.php3, continutul campului "email" este atribuit unei variabile PHP denumita $email. In mod asemanator, continutul campului "message" este atribuit variabilei $message.

Tot ceea ce programul face, este sa apeleze o functie speciala denumita sugestiv "mail", care de fapt se ocupa de trimiterea mesajul prin email. Primul parametru al functiei "mail" este adresa de email la care doresti sa se trimita datele din formular, adica propria ta adresa de email. Al doilea parametru este "Subject" si reprezinta subiectul mesajului email. Ultimii doi parametrii sunt continutul mesajului si orice alte antete pe care vrei sa le trimiti. Vrem sa trimitem un antet "From" pentru a stii cine ne-a trimis datele si pentru a-i putea raspunde daca vom avea nevoie.

Retine ca, asemenea multor alte limbaje de programare, sirurile (secventele de caractere) sunt delimitate de ghilimele, ca de exemplu "Feedback Form Results".

Variabilele precum $message pot fi folosite in forma in care sunt atribuite. Retine de asemenea ca poti interpola continutul unei variabile, de exemplu $email, intr-un sir ca "From: $email", astfel incat daca variabila $email contine o adresa ca william@shakespeare.com, sirul final care este atribuit functiei "mail" este de fapt "From: william@shakespeare.com".

Poti de asemenea sa folosesti apostrof (ca in 'Salut') pentru a delimita sirurile, dar cand vei proceda asa, variabilele incluse nu vor fi interpretate. Aceasta procedura este folositoare daca, pentru un anumit motiv, chiar doresti sa transmiti functiei "mail" sirul "From: $email" fara ca PHP sa o interpreteze in "From: william@shakespeare.com".

In final, este adecvat sa-i multumesti vizitatorului pentru mesajul trimis. Pentru a face acest lucru, trimitem inapoi catre browser-ul acestuia un antet HTTP, care ii transmite programului sa incarce un fisier denumit "thankyou.html" de pe site-ul tau. Functia "header" ne permite sa trimitem inapoi catre browser-ul vizitatorului orice antet HTTP.

Desigur vei crea un fisier denumit in mod corespunzator "thankyou.html" cu un mesaj pentru a multumi vizitatorului tau pentru efortul depus, altfel vizitatorul va fi intampinat dupa trimiterea mesajului sau de o eroare "404/File Not Found" (404/Fisierul nu a fost gasit). De asemenea va trebui sa inlocuiesti adresa site-ului si cea de email cu cele corecte daca vei dori sa folosesti acest program in cadrul paginilor site-ului tau.

Apropo, programul trebuie sa fie delimitat de etichetele "<?" si "?>" pentru ca interpretorul PHP trateaza toate intrarile drept cod HTML daca nu i se specifica altceva. Pe unele sisteme, se poate sa fii nevoit sa folosesti "<?php" si "?>" drept etichete de deschidere si de inchidere pentru ca programul sa functioneze in mod corect.

A fost usor, nu-i asa? Cu doar cateva linii de cod, tocmai ai scris primul tau script PHP. Si nu este un programel banal si nefolositor - de fapt este chiar un program functionabil si utilizabil!

In articolele ce vor urma, vom dezvolta programul astfel incat continutul datelor introduse de vizitatori vor fi controlate (de exemplu, pentru a putea reactiona in cazul in care cineva apasa in mod accidental pe butonul "Submit" inainte de a-si completa adresa de email), si chiar vom integra atat formularul cat si script-ul PHP intr-un singur fisier "feedback.php3", exact ca cel pe care il puteti gasi la thesitewizard.com.

Programare fericita!

Toate cele bune,
Christopher S.L. Heng
thesitewizard.com
2 iulie 2000

Copyright 2000 Christopher S L Heng. Toate drepturile rezervate
Viziteaza http://www.thesitewizard.com/ pentru mai multe sfaturi gratuite si articole despre web design, promovare, profit si programare; sau aboneaza-te la publicatia noastra GRATUITA trimitand un email la subscribe@thesitewizard.com.

Informatii IT
StumbleUpon ANRCTI a aplicat inca opt amenzi pentru efectuarea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice si o amenda pentru nefurnizare de informatii In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.
StumbleUpon MaxCAD participa la Conferinta Nationala AICPS MaxCAD participa cu stand in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) care se desfasoara astazi, 30 mai 2008, la Muzeul National de Arta. Tema celei de-a XVIII-a editii a conferintei este „Cladiri inalte amplasate in zone seismice”, evenimentul reunind peste 300 de participanti.
StumbleUpon Yahoo! m-a angajat sa fac pentru cinci milioane de oameni ceea ce faceam pentru cateva mii In video interviul acordat in exclusivitate pentru RadioLynx.ro, Bobby Voicu dezvaluie, in premiera, cateva dintre motivele pentru care Yahoo.com isi propune o mai mare apropiere de comunitatea internautilor romani.
© 2000 - 2015 Resurse.comPolitica de folosire a datelor culese in cadrul site-ului
Capitale.ro   despreGO.ro   Mini-Clip.ro   Reader's HQ   ROK.RO   Zicatori.com   ZileDeNastere.ro